8. Kako se određuje iz kojeg upravnog područja osoba polaže posebni dio ispita ?

Posebni dio Ispita određuje se sukladno opisu poslova radnog mjesta za koje se osoba na stručnom osposobljavanju pretežito osposobljava.
 
Obrazloženje:
 Sukladno članku 3. Uredbe o uvjetima i načinu izbora osoba na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa u državnim tijelima (NN, broj 100/11), Planom prijma na stručno osposobljavanje utvrđuje se između ostalog i popis radnih mjesta za čije se poslove planira stručno osposobljavanje i to radnih mjesta na koje se mogu rasporediti samo vježbenici.
 
Nadalje sukladno članku 4. navedene Uredbe osoba se može primiti na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa ako ima odgovarajući stupanj obrazovanja i struku predviđenu za obavljanje poslova radnog mjesta za čije se obavljanje prima na stručno osposobljavanje. Isto tako sukladno odredbi članak 6. navedene Uredbe s kandidatom izabranim na stručno osposobljavanje zaključuje se pisani ugovor u kojem se utvrđuje radno mjesto za čije se poslove provodi stručno osposobljavanje, trajanje stručnog osposobljavanja te međusobna prava, obveze i odgovornosti ugovornih strana.
 
Uredbom o postupku, načinu polaganja i Programu državnog stručnog ispita (NN, broj: 61/06, 145/12, 1/14, 11/15,124/15 i 27/17), propisano je da se Ispit sastoji iz općeg i posebnog dijela. Iz tog razloga, Uredba propisuje da se uz obrazac prijave prilažu i rješenje o prijmu u državnu službu, odnosno o rasporedu na radno mjesto ili ugovor o radu, opis poslova radnog mjesta, s naznakom poslova koje službenik u većem dijelu obavlja.
 
Pisani dio posebnog dijela Ispita sastoji se od izrade pisane zadaće u okviru odgovarajućih poslova za koje se osposobljava, odnosno koje obavlja osoba koja polaže Ispit. Usmeni dio posebnog dijela Ispita sastoji se od provjere znanja iz pisane zadaće i znanja o poslovima na kojima osoba radi, odnosno za koje se stručno osposobljava i provjere poznavanja predmeta utvrđenih Programom u dijelu koji se odnosi na upravno područje za koje se osoba stručno osposobljava.
 
Slijedom toga, posebni dio Ispita određuje se sukladno opisu poslova radnog mjesta za koje se osoba na stručnom osposobljavanju pretežito osposobljava.