Održana druga konferencija projekta „Rekonstrukcija zgrade Općinskog suda u Splitu i promocija e-usluga“

Slika /slike/Projekti/Norveski financijski mehanizam/Rekonstrukcija zgrade Općinskog suda u Splitu i promocija e-usluga/DSC_0240.png
Uzvanicima su se uvodno obratili veleposlanik Norveškog veleposlanstva Arne Sannes Bjørnstad, ravnateljica Uprave za strateško planiranje i koordinaciju fondova, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Iva Novak te državni tajnik Ministarstva pravosuđa i uprave Juro Martinović.

„Ako težimo modernom i učinkovitom pravosuđu koje je dostupno građanima potrebni su radni prostori u kojima će pravosudni dužnosnici i službenici moći učinkovito i kvalitetno raditi“ uvodno je istaknuo državni tajnik.

Projekt „Rekonstrukcija zgrade Općinskog suda u Splitu i promocija e-usluga“ sufinancirana je sredstvima Norveškog financijskog mehanizma 2014-2021.

Rekonstrukcijom zgrade Općinskog suda u Splitu vraća se sud u centar grada

U Hrvatskoj su pravosudna tijela smještena u zgradama koje se uglavnom nalaze u centru grada. Međutim, te zgrade izgrađene su u vremenima kada su bili drugačiji uvjeti gradnje što se najbolje vidjelo nakon potresa koji je 2020. godine zadesio Petrinju i Zagreb.

„Rekonstrukcijom zgrade Općinskog suda u Splitu vraćamo sud u centar grada u bivšu zgradu Stande u kojoj će biti kvalitetniji uvjeti rada što će utjecati i na ubrzanje postupaka i kvalitetniju dostupnost pravne zaštite građana“ izjavio je državni tajnik.

Lokacija zgrade nalazit će se na prostoru bivše robne kuće. Za rekonstrukciju te zgrade početno je bio predviđen iznos od 8 milijuna eura, ali zbog promjena cijena na tržištu, kao i određenih izmjena u nacrtu gradnje, ukupna vrijednost tog projekta biti će 12 milijuna eura.

Naredni koraci u samom projektu je opremanje zgrade u prosincu ove godine, preseljenje suda tijekom siječnja 2024. godine te završna konferencija u siječnju 2024. godine.

Trg pravde ulazi u drugu fazu izgradnje

„Osim u Splitu, Ministarstvo pravosuđa i uprave trenutno ima nekoliko projekata od kojih je svakako najznačajnijih Trg pravde u Zagrebu koji je ujedno i jedan od najznačajnijih projekata u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Ne samo zbog iznosa ulaganja, već i zbog utjecaja koji će Trg pravde imati na gospodarstvo Hrvatske te živote naših sugrađana“ rekao je državni tajnik.

Riječ je projektu vrijednom više od 93 milijuna eura.

Na tom kompleksu smjestit će se četiri suda: Trgovački sud, Visoki trgovački sud, Upravni sud, Visoki upravni sud, Pravosudna akademija i Centar za mirenje.

„To su sudovi koji su izrazito važni za gospodarstvo - krucijalni za rješavanje sporova građana koji su važni za njihovu svakodnevnicu. Zato na ovaj projekt gledamo kao na doprinos unaprjeđenju pravosuđa. Nove zgrade neće izravno utjecati na ubrzanje sudskih postupaka, ali će doprinijeti da oni budu učinkovitiji - da se rasprave sazivaju češće, da uvjeti za rad sucima i službenicima budu kvalitetniji“ dodao je državni tajnik

U završnoj fazi je uklanjanje postojećih objekata na Trgu pravde; kao pripremne aktivnost za izvođenje novog kompleksa, a očekivani početak radova je u veljači 2024. godine.

Trenutno se obnavlja 20 zgrada pravosudnih tijela

Uz taj projekt, Ministarstvo pravosuđa i uprave trenutno ima 31 otvoreno gradilište - s radovima vrijednima preko 50 milijuna eura. U postojećem investicijskom ciklusu - do 2029. planiramo utrošiti više od 333 milijuna eura kroz međunarodne projekte i državni proračun.

Kroz mjere energetske učinkovitosti trenutno se obnavlja 20 zgrada pravosudnih tijela, gradi se pismohrana u Gospiću. Zatim na sedam gradilišta obnavljaju se zgrade od potresa u Sisku i Petrinji, dok se u Zagrebu konstrukcijski obnavljaju zgrade Županijskog suda, Trgovačkog suda, Državnog odvjetništva, Općinskog kaznenog suda koja se prvi puta značajna obnavlja od svoje izgradnje tijekom 70ih godina te zgradu
Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) na prostoru Trga pravde.

„Još jednom želim zahvaliti u ime Ministarstva pravosuđa i uprave Kraljevini Norveškoj i veleposlaniku gospodinu Bjørnstad-u što su prepoznali važnost ovog projekta, čemu svjedoči i činjenica da je projekt od strane Donora uvršten u dio veće komunikacijske kampanje pod nazivom #OurStories kao inspirativan projekt te je o njemu snimljen video u organizaciji Ureda za financijski mehanizam“ izjavio je državni tajnik.

O samom tijeku izvođenja radova govorila je voditeljica projekta Karla Dragica Lipej te glavna tajnica i nositeljica projekta iz Ministarstva pravosuđa i uprave, Olga Plazibat.