Završna konferencija projekta „Rekonstrukcija zgrade Općinskog suda u Splitu i promocija e-usluga"

  • Slika /slike/Projekti/norveska darovnica/Završna konferencija PDP1-Split siječanj 2024/Naslovna.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Na završnoj konferenciji projekta, održanoj u Briig boutique hotel u Splitu u utorak, 30. siječnja 2024. godine, prezentirani su rezultati projektnih aktivnosti, video spot iz kampanje  #OurStories te preporuke o daljnjem razvoju pravosuđa u Hrvatskoj.

Projekt „Rekonstrukcija zgrade Općinskog suda u Splitu i promocija e-usluga“ provođen je u okviru programa Pravosuđe i unutarnji poslovi Norveškog financijskog mehanizma 2014. - 2021. te je imao za cilj jačanje učinkovitosti i efikasnosti pravosudnog sustava.

Provodilo ga je Ministarstvo pravosuđa i uprave u suradnji s partnerima Norveškom sudskom upravom i Pravosudnom akademijom.

Završna konferencija bila je posvećena predstavljanju rezultata projekta, predstavljanju videa o Općinskom sudu u Splitu iz kampanje #OurStories Ureda za financijske mehanizme (FMO), preporuka norveških stručnjaka o tehnološkim mogućnostima i društveno pravnim ograničenjima unaprjeđenja e-pravosuđa u Hrvatskoj te budućnosti digitalizacije i e-usluga u pravosuđu.

Sudionicima konferencije uvodno se obratio državni tajnik Juro Martinović naglasivši kako je u okviru projekta u ponedjeljak, 29. siječnja 2024. godine otvorena nova zgrada Općinskog suda u Splitu kojom je osiguran dostatni kapacitet za sve potrebe suda dogradnjom trećeg kata. „Riječ je o investiciji čija vrijednost iznosi 12,4 milijuna eura, međutim ona je daleko vrjednija jer smo zahvaljujući potpori Norveškog financijskog mehanizma nakon sedamnaest godina sud s Dračevca vratili u centar grada kako bi bio dostupniji građanima.“

„Uz ulaganja u infrastrukturu, Ministarstvo pravosuđa i uprave ulaže i u daljnju digitalizaciju pravosuđa jer je neophodno, u ovom digitalnom dobu, biti uključen u procese koje će pravosuđe učiniti kvalitetnijim, učinkovitijim i dostupnijim građanima“, naglasio je državni tajnik Martinović.

Uz državnog tajnika Juru Martinovića, sudionicima konferencije obratio se i Helge Klouman Marstrander, zamjenik veleposlanika Kraljevine Norveške u Hrvatskoj.

Partnerstvo Norveške i Hrvatske u pravosudnom sektoru proteže se daleko izvan obnovljene zgrade Općinskog suda u Splitu koji je kroz program Norveških bespovratnih sredstava u Hrvatskoj osigurao infrastrukturu za pravosuđe, ali i olakšao razmjenu znanja i vještina, naglasio je zamjenik veleposlanika Marstrander.

„Ovaj projekt služi kao hvalevrijedan nastavak programa pokrenutog tijekom prvog razdoblja financijskog mehanizma, kada smo sredstvima Norveške darovnice pomagali u rekonstrukciji zgrade suda u Karlovcu i izgradili stručnost u učinkovitom rješavanju predmeta. Netko bi se mogao zapitati zašto Norveška ulaže u pravdu u drugim zemljama. Odgovor leži u našoj predanosti poštovanju temeljnih prava svih ljudi, što je temelj međunarodnog sudjelovanja Norveške. Čvrsto vjerujemo da su demokracija i ljudska prava preduvjeti za trajni mir, stabilnost i razvoj. Ljudska prava, jednakost i vladavina prava djeluju kao zaštitne mjere protiv zlouporabe moći, tvoreći temelje demokratskog društva“ kazao je zamjenik veleposlanika Kraljevine Norveške u Hrvatskoj.

Voditeljica projekta Karla Dragica Lipej, načelnica Sektora za pravosudnu infrastrukturu, predstavila je projektne aktivnosti prve komponente projekta rekonstrukciju i dogradnju zgrade Općinskog suda u Splitu, a Zrinka Oreb projektne aktivnosti druge komponente projekta promocija e-usluga koje su imale za cilj jačanje korištenja e-usluga u pravosuđu, podizanje svijesti o dostupnim elektroničkim uslugama u pravosuđu i povećanje učinkovitosti i kvalitete pružanja usluga iz nadležnosti pravosudnog sustava uz optimizaciju troškova. Projektne aktivnosti navedene komponente bile su provođenje istraživanja tržišta, studijske posjete Kraljevini Norveškoj i Kraljevini Nizozemskoj, izrada preporuka norveških stručnjaka te provođenje medijske kampanje o digitalnim uslugama pravosuđa.

U svrhu izrade preporuka o daljnjem razvoju pravosuđa u Hrvatskoj, partner na projektu bila je Norveška sudska uprava te je norveški stručnjak, profesor Malcolm Langford s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Oslu, sudionicima konferencije predstavio aktivnosti izrade preporuka.
Osim Norveške sudske uprave, partner na projektu bila je Pravosudna akademija nadležna za koordiniranje treće komponente projekta Upućivanje sudaca (sekundiranje) na Europski sud za ljudska prava u Strasbourg, stoga je provedene aktivnosti u sklopu te komponente sudionicima konferencije predstavila Tamara Pavičić iz Pravosudne akademije.

Na konferenciji je premijerno prikazan video spot o Općinskom sudu u Splitu iz kampanje #OurStories koji je uvodno predstavila Raquel Torres Prol iz Ureda za financijske mehanizme (FMO) iz  Bruxellesa. Više o kampanji može se pronaći na poveznici: Članak o projektu.

Budućnost digitalizacije i e-usluga u pravosuđu sudionicima konferencije predstavila je Renata Diankov, načelnica Samostalnog sektora za digitalizaciju pravosuđa i javne uprave.

Olga Plazibat Novosel, glavna tajnica i nositeljica projekta „Rekonstrukcija zgrade Općinskog suda u Splitu i promocija e-usluga" na kraju konferencije zahvalila se svima koji su sudjelovali u provedbi projekta na hvalevrijednoj suradnji, nesebičnoj izmjeni znanja, kao i onima koji su davali kontinuiranu podršku u realizaciji ovog projekta zahvaljujući kojem će hrvatsko pravosuđe biti dostupnije, modernije i učinkovitije.

„Financijski mehanizmi Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške Ministarstvu pravosuđa i uprave pružaju sustavnu pomoć za provedbu važnih promjena u pravosudnom sustavu i jačanju pravne sigurnosti. Zahvaljujući potpori Norveške sudske uprave, Norveške probacijske službe i Vijeća Europe, našem partnerstvu i bespovratnim sredstvima Norveške darovnice napravili smo značajne iskorake u pravosudnoj infrastrukturi, unaprjeđenju elektroničkih usluga pravosuđa i povećanju kompetencija sudaca“ kazala je glavna tajnica Plazibat Novosel.