Radna skupina OECD-a protiv podmićivanja u međunarodnim poslovnim transakcijama

Radna skupina OECD-a protiv podmićivanja u međunarodnim poslovnim transakcijama (engl. OECD Working Group on Bribery in International Business Transactions), osnovana 1994. godine, odgovorna je za nadzor i praćenje provedbe Konvencije o borbi protiv podmićivanja stranih javnih službenika u međunarodnim poslovnim transakcijama, Preporuke Vijeća za daljnju borbu protiv podmićivanja stranih javnih službenika u međunarodnim poslovnim transakcijama iz 2021. godine i povezanih instrumenata. Čine je predstavnici stranaka Konvencije, a sastaje se kvartalno.

Radna skupina predano radi na održavanju visokih standarda i razvoju dobre prakse za sprječavanje i otkrivanje stranog podmićivanja, s naglaskom na prevenciju, otkrivanje, istraživanje, procesuiranje i sankcioniranje podmićivanja stranih javnih službenika u međunarodnim poslovnim transakcijama. Surađuje s nečlanovima, drugim tijelima OECD-a, međunarodnim organizacijama, poduzećima i civilnim društvom. U okviru Radne skupine djeluje i mreža službenika za provedbu zakona (engl. law enforcement officers) koja se sastaje dva puta godišnje na marginama sastanaka Radne skupina s ciljem razmjene i uspostave dobre prakse te raspravljanja pitanja vezanih uz istragu i kazneni progon stranog podmićivanja.

Radna skupina nadzire i prati provedbu Konvencije i povezanih instrumenata putem sustava uzastopnog stručnog praćenja (peer-review), u skladu s posebnim dogovorenim postupcima ocjenjivanja (evaluacije) u fazama, a koji je obvezan za sve države stranke Konvencije. Evaluirana država nema pravo veta na konačno izvješće i preporuke, a sva izvješća o evaluaciji objavljuju se na mrežnoj stranici OECD-a. U faza 1 ocjenjuje se primjerenost pravnog okvira države stranke za borbu protiv stranog podmićivanja i provedbu Konvencije. U fazi 2 procjenjuje se primjenjuje li i na koji način država stranka svoje zakonodavstvo u praksi. Faza 3 usredotočena je na provedbu i međusektorska pitanja te neprovedene preporuke iz faze 2. Faza 4 usredotočuje se na provedbu i međusektorska pitanja prilagođena posebnim potrebama države stranke, te na neprovedene preporuke iz faze 3.

Radna skupina usvojila je kriterije i postupak za pristup Konvenciji i za članstvo u Radnoj skupini. Po ispunjenju utvrđenih kriterija, o zahtjevu za pristup Konvenciji i članstvo u Radnoj skupini odlučuju države članice Radne skupine, koje su istovremeno i stranke Konvencije.
 
Konvencija o borbi protiv podmićivanja stranih javnih službenika u međunarodnim poslovnim transakcijama

Vodeći instrument OECD-a protiv podmićivanja je Konvencija o borbi protiv podmićivanja stranih javnih službenika u međunarodnim poslovnim transakcijama (engl. Convention on Combating Bribery of Foreign Public Officials in International Business Transactions). Konvencija utvrđuje pravno obvezujuće standarde za kriminaliziranje podmićivanja stranih javnih službenika u međunarodnim poslovnim transakcijama i uspostavlja otvoreni mehanizam praćenja usmjeren na ravnopravne osobe kako bi se osigurala temeljita provedba međunarodnih obveza. To je prvi i jedini međunarodni antikorupcijski instrument usmjeren na "stranu ponude" transakcije podmićivanja.

Konvencija je sastavljena u Parizu, 17. prosinca 1997., a stupila na snagu 15. veljače 1999. Osim Republike Hrvatske, uz 38 država članica OECD-a stranke Konvencije su i Argentina, Brazil, Bugarska, Peru, Rumunjska, Ruska Federacija i Južna Afrika. Provedba Konvencije dopunjena je Preporukom Vijeća za daljnju borbu protiv podmićivanja stranih javnih službenika u međunarodnim poslovnim transakcijama iz 2021. (Preporuka iz 2021. godine, OECD/LEGAL/0378).
 
Članstvo Republike Hrvatske u Radnoj skupini OECD-a protiv podmićivanja i pristup Konvenciji OECD-a o borbi protiv podmićivanja stranih javnih službenika u međunarodnim poslovnim transakcijama

Republika Hrvatska je 9. listopada 2017. iskazala interes za članstvo u Radnoj skupini te za pristup Konvenciji upućivanjem pisma namjere glavnom tajniku OECD-a, a taj interes ponovno je potvrđen u pismu ministra pravosuđa i uprave od 18. listopada 2022. godine.

U okviru projekta „Podizanje svijesti i standarda borbe protiv podmićivanja u međunarodnim poslovnim transakcijama“, kojeg su zajednički proveli Ministarstvo pravosuđa i uprave, Europska komisija i OECD u razdoblju od 2020. do 2022., među ostalim, izrađena je analiza zakonodavnog i institucionalnog okvira Republike Hrvatske u odnosu na odredbe Konvencije. U Izvješću OECD-a za Republiku Hrvatsku koje je pripremljeno u okviru Projekta i objavljeno u svibnju 2022. godine, daje se ocjena kako hrvatski zakonodavni i institucionalni okvir za borbu protiv transnacionalnog podmićivanja ispunjava mnoge elemente koje zahtijevaju Konvencija i drugi instrumenti OECD-a za borbu protiv podmićivanja, ali i preporuke za daljnje poboljšanje zakonodavnog okvira kako bi bilo u potpunosti usklađeno s tim instrumentima.

Evaluacijski postupak za članstvo u Radnoj skupini i pristup Konvenciji započeo je na sastanku u Parizu 9. prosinca 2022. kada je u preliminarnoj procjeni (engl. preliminary assessment) Radna skupina donijela pozitivnu odluku o zahtjevu Republike Hrvatske da pristupi Konvenciji te dala zeleno svijetlo za punu procjenu zahtjeva za pristupanjem.

Potpuna procjena (engl. full accession assessment) započela je dostavom upitnika od strane Tajništva OECD-a vezanog za zakonodavni okvir i provedbu zakona u područjima na koje se Konvencija odnosi. Radna skupina razmatrala je 8. ožujka 2023. zahtjev Republike Hrvatske za članstvo u Radnoj skupini i pristup Konvenciji. Primjenom kriterija za ocjenjivanje takvih zahtjeva, Radna skupina utvrdila je da će pristup Konvenciji biti obostrano koristan za Republiku Hrvatsku i za Radnu skupinu. Također, zaključeno je da Republika Hrvatska želi i može sudjelovati u radu Radne skupine, kao i da su mnogi aspekti hrvatskog pravnog okvira za borbu protiv stranog podmićivanja odgovarajući za potrebe pristupa Konvenciji. Unatoč tome, Radna skupina smatrala je da bi određeni dijelovi hrvatskog pravnog okvira trebali biti ojačani prije pristupa Konvenciji te su u tom smislu Republici Hrvatskoj upućeni određeni zahtjevi. Kako bi se ispunili utvrđeni kriteriji i udovoljilo zahtjevima Radne skupine, pristupilo se izmjenama i dopunama Kaznenog zakona, Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela, te Zakona o porezu na dobit, koje je Hrvatski sabor usvojio 28. rujna 2023. i koje su objavljene u „Narodnim novinama“ broj 114/23. od 4. listopada 2023. godine.

Radna skupina provela je drugu potpunu procjenu na sastanku u Parizu 12. listopada 2023., te utvrdivši da ispunjava propisane kriterije odlučila prihvatiti zahtjev Republike Hrvatske i preporučiti Vijeću OECD-a upućivanje pozivnice za članstvo u Radnoj skupini i pristup Konvenciji poziva.

Prihvaćanjem zahtjeva na navedenom sastanku u listopadu 2023. stekli su se uvjeti za pokretanje postupka potvrđivanja Konvencije. Hrvatski sabor donio je na sjednici 27. listopada 2023.godine Zakon o potvrđivanju Konvencije o borbi protiv podmićivanja stranih javnih službenika u međunarodnim poslovnim transakcijama („Narodne novine-Međunarodni ugovori“, broj 10/23.). Također, Vlada Republike Hrvatske na sjednici 25. listopada 2023. godine donijela Odluku o prihvaćanju članstva Republike Hrvatske u Radnoj skupini Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) protiv podmićivanja u međunarodnim poslovnim transakcijama.

U Parizu su 30. listopada 2023. godine predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i glavni tajnik OECD-a Mathias Cormann razmijenili pisma koja čine Sporazum između Republike Hrvatske i OECD-a o članstvu Republike Hrvatske u Radnoj skupini.

Time je Republika Hrvatska i službeno postala članicom Radne skupine, te je prihvatila sljedeće instrumente OECD-a:
  • Preporuku Vijeća za daljnju borbu protiv podmićivanja stranih javnih službenika u međunarodnim poslovnim transakcijama  [OECD/LEGAL/0378]
  • Preporuku Vijeća o poreznim mjerama za daljnju borbu protiv podmićivanja stranih javnih službenika u međunarodnim poslovnim transakcijama [OECD/LEGAL/0371]
  • Preporuku Vijeća o sprječavanju podmićivanja i službeno podupiranim izvoznim kreditima [OECD/LEGAL/0447]
  • Preporuku Vijeća za dionike razvojne suradnje o upravljanju rizikom od korupcije [OECD/LEGAL/0431].

Nadalje, isprava o pristupu Republike Hrvatske Konvenciji o borbi protiv podmićivanja stranih javnih službenika u međunarodnim poslovnim transakcijama položena je 22. studenog 2023. godine u Tajništvu OECD-a i time postala 46. stranka Konvencije. U skladu s njezinim odredbama, Konvencije stupa na snagu u odnosu na Republiku Hrvatsku 21. siječnja 2024., odnosno 60 dana od datuma polaganja isprave o pristupu Konvenciji.

Više informacija:
 

Dokumenti