Okrugli stol o alternativnom rješavanju sporova - 5. prosinca 2023.

Slika /slike/Projekti/Norveski financijski mehanizam/Unaprjeđenje sustava sudskog mirenja/05 12 2023.jpg

Okrugli stol o alternativnom rješavanju sporova održan je 5. prosinca 2023. godine u organizaciji Suda časti Hrvatske obrtničke komore i Centra za mirenje pri Hrvatskoj obrtničkoj komori.

                                  

Odlukom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta iz 2017. godine, a temeljem Zakona o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova, Sud časti i Centar za mirenje pri Hrvatskoj obrtničkoj komori notificirani su kao tijela kvalificirana za alternativno rješavanje svih domaćih i prekograničnih online i offline potrošačkih sporova u Hrvatskoj. Europska komisija uvrstila ih je na popis notificiranih tijela za alternativno rješavanje potrošačkih sporova, istaknula je Mirjana Magud, predsjednica Suda časti Hrvatske obrtničke komore i Centra za mirenje pri Hrvatskoj obrtničkoj komori.
Radni dio započeo je uvodom u temu Ivane Šimić, tajnice Suda časti HOK-a i Centra za mirenje pri HOK-u, dok su u stručnom dijelu Okruglog stola, posebno na teme stanja alternativnog rješavanja sporova u Hrvatskoj te digitalizacije odnosno uvođenja digitalne tranzicije pri rješavanju sporova, sudjelovali suci Suda časti Hrvatske obrtničke komore (suci redovnih sudova, predstavnici obrtnika i udruga za zaštitu potrošača), stručnjaci iz ministarstava, centara za mirenje, visokoškolskog obrazovanja i odvjetnici.
Ispred Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, na temu alternativnog rješavanja potrošačkih sporova i Platforme za online rješavanje sporova, izlaganje je održala Danijela Marković Krstić, voditeljica odjela pri Europskom potrošačkom centru Hrvatska koja je sudionike informirala o prijedlogu Izmjena i dopuna Direktive o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova (EU) 2006/2004 i razlozima za izmjene.
Novoosnovani Centar za mirno rješavanje sporova i novosti koje uvodi Zakon o mirnom rješavanju sporova predstavio je Marin Vuković, privremeni ravnatelj Centra za mirno rješavanje sporova koji je najavio jačanje suradnje između Centra i institucija registriranih za mirno rješavanje sporova, kao i onih koje su osnovane temeljem zakona, poput Centra za mirenje pri HOK-u.
Arijana Kozlevčar, specijalistica u Sektoru za propise građanskog i trgovačkog prava Ministarstva pravosuđa i uprave i voditeljica projekta „Unapređenje sustava sudskog mirenja“, skupu je prezentirala najnovije aktivnosti u projektu koji se provodi do travnja 2024., a čiji je cilj jačanje učinkovitosti i efikasnosti pravosudnog sustava u Republici Hrvatskoj.
Jelena Uzelac, prodekanica za nastavu i studijske programe, ispred EFFECTUS veleučilišta, izlagala je o prednostima i nedostacima digitalizacije, koja je neophodan razvojni smjer u poduzetništvu i svakodnevnom životu potrošača pa tako i pri rješavanju sporova.
O svijesti potrošača o mogućnostima izvansudskog rješavanja sporova izlagala je Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača i dopredsjednica Unije potrošača Hrvatske ističući kako je potrebno temeljito raditi na podizanju svijesti i potrošača i trgovaca o svim aspektima ovog odnosa, pa tako i informiranju o prednostima takvog načina rješavanja sporova.
Na završetku skupa zaključeno je kako su ovakvi skupovi dobra prilika za razmjenu iskustava i unaprjeđivanje suradnje dionika koji djeluju na području alternativnog rješavanja sporova u Republici Hrvatskoj.

MIRENJE-MEDIJACIJA
Projekt je sufinanciran sredstvima Norveške darovnice.