Sudjelovanje na konferenciji vezanoj za provedbu Europskog gospodarskog prostora i Norveškog financijskog mehanizma u Zadru 21. rujna 2023.

  • Slika /slike/Projekti/Norveski financijski mehanizam/Unaprjeđenje sustava sudskog mirenja/Zadar - 21 rujna 2023/Zadar_21 rujna 2023_slika1.png
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Od 20. do 22. rujna 2023. u Zadru je održana Konferencija i Godišnji sastanak vezan za provedbu Europskog gospodarskog prostora i Norveškog financijskog mehanizma.

                                                                                                                                                                            

21. rujna 2023. održana je konferencija organizirana od strane Nacionalne fokalne točke. Ministarstvo pravosuđa i uprave predstavljala je državna tajnica Vedrana Šimundža Nikolić, a Kraljevinu Norvešku Veleposlanik u Republici Hrvatskoj Arne Sannes Bjørnstad.
Na konferenciji je istaknut doprinos financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora i Norveškog financijskog mehanizma u smanjenju socijalne i ekonomske nejednakosti u Europi te jačanju bilateralne suradnje između Kraljevine Norveške i Republike Hrvatske. 
Sudionicima konferencije ukratko je predstavljen status programa koji se financiraju u Republici Hrvatskoj - Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva, Energija i klimatske promjene, Pravosuđe i unutarnji poslovi, Inovacije, istraživanje, obrazovanje i konkurentnost, Civilno društvo te Bilateralni fond.
Radi se o ukupno 103 milijuna eura kojima se financira preko 100 projekata u Republici Hrvatskoj. 
Donatori su se imali priliku uvjeriti kako su sredstva utrošena na najbolji mogući način - u projekte usmjerene na povećanje energetske učinkovitosti, opremanje škola i jačanje sustava osnovnoškolskog obrazovanja u STEM području i posebno, unaprjeđenje pravosudnog sustava.
Na konferenciji je predstavljen Projekt „Unaprjeđenje sustava sudskog mirenja“ te su predstavljene aktivnosti u projektu. 
Sudionici konferencije su kroz postavljena pitanja iskazali interes za postupak mirenja, a za zaključiti je da je postupak mirnog rješavanja sporova posebno važan i jednoj i drugoj strani, kako Ministarstvu pravosuđa i uprave, tako i Kraljevini Norveškoj. 
MIRENJE-MEDIJACIJA
        Projekt je sufinanciran sredstvima Norveške darovnice.