Studijsko putovanje u Kraljevinu Norvešku (5. – 12. svibnja 2023.)

  • Slika /slike/Projekti/Norveski financijski mehanizam/Unaprjeđenje sustava sudskog mirenja/Studijsko putovanje u Kraljevinu Norvešku - od 5 do 12. svibnja 2023/Stud putovanje u Kralj Norvesku_od 5 do 12 05 2023_slika1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

                            
                                                                


U okviru projekta „Unaprjeđenje sustava sudskog mirenja“ kojega sufinancira NFM (Norveški financijski mehanizam) skupina koja je bila sastavljena od dva službenika Ministarstva pravosuđa i uprave RH, predsjednika Hrvatske udruge za medijaciju, četiri suca, dva profesora s Pravnog fakulteta u Zagrebu i jedne odvjetnice sudjelovala je na studijskom putovanju u Kraljevinu Norvešku od 5. do 12. svibnja 2023. 
 
Svrha posjeta bilo je stjecanje uvida u sudske predmete i sudsku praksu te pohađanje naprednog treninga medijacije. 
Medijacija na sudovima u Kraljevini Norveškoj nije novost te se provodi uspješno već petnaest godina prema aktualnom Zakonu o sudskim sporovima od 1. siječnja 2008. Prema tom zakonu sucima stoji na raspolaganju više mogućnosti za rješavanje spora. Nakon što zaprimi spis, sudac može razmotriti hoće li stranke uputiti na (1) izravne pregovore, (2) sudsku koncilijaciju, (3) medijaciju na sudu ili izvan suda, (4) hoće li adjudicirati, odnosno provesti obvezujuću ili neobvezujuću arbitražu, ili će pak (5) krenuti sa redovnim sudskim postupkom prema odredbama o parničnom postupku.
Sudionici studijskog posjeta detaljno su razgledali prvostupanjski sud u Oslu, a zanimljivost na sudu je da se na ekranu na kojem se najavljuju aktualna ročišta, nalazi najveći broj predmeta iz 2023. godine. Neki predmeti su također iz 2022. godine, no ne postoje predmeti stariji od 2020. godine. Pretpostavka je da ovako aktualni predmeti imaju poveznicu s prethodno iznesenim mogućnostima suca kod odabira vrste postupka. 
 
U Kraljevini Norveškoj redovno se provodi obuka o medijaciji za suce. S obzirom na činjenicu da je temelj medijacije u obje zemlje tzv. Harvardska škola pregovaranja, u kojoj način pregovaranja uzima u obzir istinske interese obiju strana, a ne svodi se na besmislenu raspravu o tome što je svaki od sudionika spreman učiniti, a što neće učiniti ni za što, obuka o medijaciji za suce u Kraljevini Norveškoj ima sličnu strukturu kao u Republici Hrvatskoj.
Sudionicima iz Republike Hrvatske organiziran je dvodnevni (šesnaestosatni) napredni trening medijacije, s najnovijim elementima teorije i prakse koji se pokazao izuzetno korisnim za sve polaznike. 
MIRENJE - MEDIJACIJA
Projekt je sufinanciran sredstvima Norveške darovnice.