Prezentacija Sustava procjene počinitelja seksualnih delikata

  • Slika /slike/Probacija/Novosti/20240422_123101 (2).jpg
  • Slika
  • Slika
Kao dio aktivnosti unapređenja alata za provođenje sankcija i mjera u zajednici, u sklopu projekta „Jačanje zaštite ljudskih prava i javne sigurnosti kroz unapređenje kapaciteta probacijske službe“, radna skupina sastavljena od tri probacijske službenice (Probacijski ured Zagreb I) i 4 službenika zatvorskog sustava (Kaznionica u Lepoglavi, Kaznionica u Glini, Zatvor u Zagrebu i Zatvor u Bjelovaru) izradila je sustav procjene počinitelja seksualnih delikata s priručnikom za njegovu primjenu.

Dana 22. travnja 2024. godine u Ministarstvu pravosuđa i uprave održana je prezentacija sustava procjene na kojoj je uživo i putem video linka sudjelovalo ukupno 59 službenika iz Središnjeg ureda zatvorskog sustava, Središnjeg ureda za probaciju, 10 probacijskih ureda i 13 kaznenih tijela. 

Prisutni su saznali da je sustav procjene namijenjen procjeni rizika od kriminalnog povrata, ali i za detektiranje tretmanskih područja za rad s počiniteljima seksualnih delikata u svrhu smanjenja kriminalnog povrata te može poslužiti kao koristan izvor informacija i smjernica za rad službenicima uključenim u proces procjene i rehabilitacije počinitelja seksualnih delikata, kako u probaciji, tako i u zatvorskom sustavu.

Sustav procjene se u ovoj fazi ne smatra obrascem i instrumentom za procjenu rizika i tretmanskih potreba odobrenim sukladno Pravilniku o tretmanu zatvorenika (NN 123/21; članak 7. stavak 3. i članak 8. stavak 7.), no službenici Odjela tretmana mogu ga interno koristiti kao pomoć u procjeni potreba i planiranju tretmana seksualnih delinkvenata, primarno u okviru programa PRIKIP.