Hrvatski probacijski službenici na stručnom usavršavanju u Nizozemskoj

  • Slika /slike/Projekti/Norveski financijski mehanizam/7 do 11-11-2022 - Hrvatski probacijski službenici u Nizozemskoj/hrv prob sluzb u Nizozemskoj_7 do 11 11 2022_slika 3.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Hrvatski probacijski službenici  te probacijski službenici iz Norveške od 7. do 11. studenoga 2022. godine sudjelovali su na stručnom usavršavanju prema principima tzv. „job shadowinga“ u probacijskim uredima u Nizozemskoj, u Maastrichtu i Groningenu.

Riječ je o aktivnosti koja se provodi u okviru projekta „Jačanje zaštite ljudskih prava i javne sigurnosti kroz unaprjeđenje kapaciteta probacijske službe“ čiji je nositelj Uprava za zatvorski sustav i probaciju, a koji se financira iz Norveškog financijskog mehanizma 2014. – 2021.
Tom prigodom dvoje probacijskih službenika iz Hrvatske te dvoje probacijskih službenika iz Norveške imalo je priliku upoznati se s radom probacijske službe na jugu Nizozemske u Maastrichtu, a četiri službenice iz Hrvatske  u sjevernom dijelu Nizozemske u Groningenu.  Prezentirana im je struktura i organizacija probacijske službe, uvjeti rada, zakonski okvir i poslovi koje obavljaju probacijski službenici uz naglasak na misiju probacijske službe, a to je stvaranje sigurnijeg društva.
Hrvatski službenici imali su priliku upoznati postupke u kojima nizozemski probacijski službenici sudjeluju od počinjenja kaznenog djela do izricanja presude i izvršavanja sankcija. U tu svrhu sudjelovali su na sastancima na kojima su se multidisciplinarno donosile odluke u izvansudskim postupcima, bili su upoznati sa poslovima savjetovanja sudaca i tužitelja tijekom sudskog postupka te načinom rada sa osuđenicima nakon donošenja odluke, a koje su se odnosile na alternativne sankcije. Područje izvršavanja rada za opće dobro službenici su upoznali kroz prezentacije i terenske obilaske pravnih osoba i osuđenika na radu. 
Tijekom boravka probacijski službenici su imali priliku posjetiti zatvoreni tip zatvora  te upoznati se sa ulogom probacijskog službenika tijekom izvršavanja zatvorske kazne.
S obzirom na dugu tradiciju nizozemske probacijske službe koja navršava 200 godina ovakvom suradnjom daje se mogućnost učenja i prenošenja vrijednih spoznaja i primjera dobre prakse u svrhu unaprjeđenja probacijske službe u Hrvatskoj.