Hrvatski probacijski službenici na stručnom usavršavanju u Portugalu

  • Slika /slike/Probacija/21 do 25 11 2022 - usavršavanje u Portugalu/usavrsavanje u Portugalu_21 do 25 11 2022_slika4.jpg.jpeg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Hrvatski probacijski službenici sudjelovali su na stručnom usavršavanju prema principima tzv. „job shadowinga“ u probacijskim uredima u Portugalu, od 21. do 25. studenog 2022. godine.

U okviru projekta „Jačanje zaštite ljudskih prava i javne sigurnosti kroz unaprjeđenje kapaciteta probacijske službe“ čiji je nositelj Uprava za zatvorski sustav i probaciju, a koji se financira iz Norveškog financijskog mehanizma 2014. – 2021. godine, probacijski službenici iz ureda u Osijeku, Zagrebu, Gospiću, Zadru i Dubrovniku usavršavali su se u probacijskim uredima u Portugalu u Lisabonu.
Ukupno šest probacijskih službenika imalo je priliku upoznati se s radom portugalske probacijske službe. Prezentirana su im iskustva i izazovi s kojima se portugalska probacijska služba susreće u radu, iskustva u primjeni elektronskog nadzora, te načinu provođenja tretmanskih programa, izobrazbi probacijskih službenika, suradnja sa zatvorskim sustavom u pripremi osuđenika za uvjetni otpust i rad s uvjetno otpuštenim osuđenicima.
Tijekom boravka u Lisabonu, probacijski službenici imali su priliku posjetiti i ženski zatvor i podijeliti iskustva suradnje probacijskih službenicima s tretmanskim osobljem zatvora. 
Hrvatski su službenici također imali priliku upoznati informatički program probacijske službe u Portugalu koji je ujedno i jedini način komuniciranja između Suda i probacijskog ureda.
Ovakav oblik usavršavanja omogućava uspostavljanje kvalitetne suradnje,  te nudi mogućnosti implementacije primjera dobre prakse u nacionalni probacijski sustav, a osobni doživljaj sudjelovanja u „job shadowingu“ doprinosi profesionalnom i osobnom razvoju svakog sudionika.