„Job shadowing“ hrvatskih probacijskih službenika u Sloveniji

Slika /slike/Projekti/Norveski financijski mehanizam/Jacanje-zastite-ljudskih-prava-i-javne-sigurnosti-kroz-unaprjedjenje-kapaciteta-probacijske-sluzbenovosti/Job shadowing_slika1.jpg

Hrvatski probacijski službenici sudjelovali su u „job shadowingu“ u probacijskim uredima u Sloveniji, od 9. do 12. travnja 2024. godine.

U okviru projekta „Jačanje zaštite ljudskih prava i javne sigurnosti kroz unaprjeđenje kapaciteta probacijske službe“ čiji je nositelj Uprava za zatvorski sustav i probaciju, a koji se financira iz Norveškog financijskog mehanizma 2014. - 2021. godine, probacijski službenici iz ureda u Bjelovaru, Varaždinu i Zagrebu usavršavali su se u probacijskim uredima u Republici Sloveniji. Ukupno šest probacijskih službenika je u razdoblju od 8.-12. travnja 2024. godine boravilo u Celju, Mariboru, Ljubljani i Novom Mestu.
Sudionici su dobili priliku slušati razgovore slovenskih probacijskih službenika s osobama uključenim u probaciju, obići ih na terenu te posjetiti pravne osobe za izvršavanje rada za opće dobro. Službenici obje probacijske službe imali su priliku razmijeniti stečena znanja, dobili su uvid u sličnosti i razlike probacijskih sustava te su razmijenili primjere dobre prakse kao i izazove s kojima se susreću prilikom obavljanja probacijskih poslova. Hrvatski službenici su također imali priliku upoznati informatički program probacijske službe u Sloveniji te ga usporediti sa sustavom koji se koristi u Hrvatskoj.
Svi sudionici su svojim aktivnim sudjelovanjem doprinijeli kvaliteti „job shadowinga“ te su izrazili zadovoljstvo ovakvim načinom razmjene iskustava i spremnost implementacije dobivenih znanja i iskustva u nacionalni probacijski sustav.
Ovakav oblik usavršavanja doprinio je ojačavanju već postojeće dugogodišnje kvalitetne suradnje ove dvije probacijske službe, a osobni doživljaj sudjelovanja u „job shadowingu“ doprinio je profesionalnom i osobnom razvoju svakog sudionika.