Sastanak predstavnika zatvorskog sustava i probacije sa sucima izvršenja

Slika /slike/Projekti/Norveski financijski mehanizam/Jacanje-zastite-ljudskih-prava-i-javne-sigurnosti-kroz-unaprjedjenje-kapaciteta-probacijske-sluzbenovosti/26 04 2024_naslovna.JPG
26. travnja 2024. godine u prostoru Ministarstva pravosuđa i uprave u Zagrebu realiziran je sastanak predstavnika zatvorskog i probacijskog sustava sa sucima izvršenja iz cijele Hrvatske. Sastanak je realiziran okviru projekta „Jačanje zaštite ljudskih prava i javne sigurnosti kroz unapređenje kapaciteta probacijske službe“, koji se financira sredstvima Norveškog financijskog mehanizma 2014-2021.
 
Sastanak je otvorio ministar pravosuđa i uprave dr. sc. Ivan Malenica, naglašavajući važnost suradnje Uprave za zatvorski sustav i probaciju i sudaca izvršenja vezano uz odobravanje i izvršavanje uvjetnog otpusta, s posebnima naglaskom na nove mogućnosti koje vezano uz izvršavanje uvjetnog otpusta donosi elektronički nadzor. Ravnatelj Uprave za zatvorski sustav i probaciju Zvonimir Penić istaknuo je ključnu ulogu sudaca izvršenja u izvršavanju kazne zatvora i probacijskih poslova vezanih uz kaznu zatvora i uvjetni otpust, uz isticanje prednosti koje pruža korištenje elektroničkog nadzora. U zajedničkoj konstruktivnoj raspravi  koju je moderirao ravnatelj Uprave analizirani su izazovi s kojima se vezano uz uvjetno otpuštanje zatvorenika susreću svi, uključujući i suce izvršenja i zatvorski i probacijski sustav, uz razmjenu informacija i prijedloge za njihovo prevladavanje.
Načelnik Sektora za probaciju Goran Brkić prezentirao je ključne statističke pokazatelje vezano uz trendove izvršavanja uvjetnog otpusta od strane probacijske službe u Hrvatskoj. Od svih zaprimljenih predmeta tijekom 2023. godine u probacijskoj službi, 53,7 % zaprimljenih predmeta odnosilo na probacijske poslove tijekom izvršavanja kazne i uvjetnog otpusta. Nadalje, od svih zaprimljenih predmeta za izvršavanje uvjetnog otpusta 2023. godine, njih čak 82,7% odnosilo na uvjetne otpuste s izrečenom posebnom obvezom javljanja u probacijski ured, pri čemu se najčešće radi o uvjetnim otpustima od nekoliko mjeseci. Voditeljica Odjela za probacijske poslove tijekom i nakon izvršavanja kazne zatvora i uvjetnog otpusta, prezentirala je novi program rada s uvjetno otpuštenim osuđenicima „„Kratki uvjetni otpust-KUO“, namijenjen radu s osuđenicima kojima se uz kraći uvjetni otpust izriče posebna obveza javljanja u probacijski ured. Voditeljica Službe za koordinaciju probacijskog sustava Dijana Todosiev prezentirala je Priručnik za individualni tretmanski rad u probaciji, koji će se između ostalog koristiti i u radu s uvjetno otpuštenim osuđenicima kojima je uz uvjetni otpust izrečen zaštitni nadzor.
U okviru sastanka predstavljena je i posebna publikacija „Uspješna suradnja probacijske službe i zatvorskog sustava u Hrvatskoj“, koju je Ministarstvo pravosuđa i uprave izdalo povodom deset godina (2013.-2023.) obavljanja probacijskih poslova povezanih s kaznom zatvora i uvjetnim otpustom u Hrvatskoj.