Konferencija „Izazovi, dvojbe i primjeri najboljih praksi u radu s osobama pod nadzorom probacije“

Slika /slike/Probacija/Zadar od 2 do 4. svibnja 2022/Zadar_od 2 do 4 svibnja 2022_slika9.JPG

U okviru Projekta „Jačanje zaštite ljudskih prava i javne sigurnosti kroz unaprjeđenje kapaciteta probacijske službe“, financiranog iz Norveškog financijskog mehanizma 2014. – 2021., u Zadru je u razdoblju od 2. do 4. svibnja realizirana Konferencija pod naslovom „Izazovi, dvojbe i primjeri najboljih praksi u radu s osobama pod nadzorom probacije“.

Konferenciju je otvorila Jana Špero, ravnateljica Uprave za zatvorski sustav i probaciju, uz pozdravne govore Elanasa Jablonskansa, zamjenika ministra pravosuđa Republike Litve i Josipa Salapića, državnog tajnika Ministarstva pravosuđa i uprave. U radu Konferencije je ukupno participiralo 80 sudionika iz Hrvatske, Norveške, Litve i Slovenije, pri čemu najveći broj službenika probacije iz Hrvatske i Norveške.
U okviru Konferencije je kroz niz zanimljivih izlaganja, interaktivnih radionica i dinamičnu panel-raspravu razgovarano o aktualnim izazovima s kojima se susreću probacijske službe. Razmijenjena su iskustva o svakodnevnom radu hrvatskih i norveških probacijskih službenika i o tretmanskim programima koji se provode, uz prezentaciju primjera dobre probacijske prakse iz obje zemlje. Tako je predstavljen i primjer dobre suradnje hrvatske probacijske službe s Centrom za socijalnu inkluziju Šibenik, kao i primjer kreativne suradnje norveške probacijske službe s Crvenim križem. Općenito je za učinkovit probacijski rad na nacionalnim razinama istaknuta potreba kontinuiranog unaprjeđivanja suradnje probacijskih službi s državnim odvjetništvom, sudovima i zatvorskim sustavima, ali i sa nevladinim sektorom.
Osim radu s osobama uključenima u probaciju, na Konferenciji je posebna pozornost bila posvećena  i značaju motiviranja i edukacije probacijskih službenika, koji svakodnevno rade s tim osobama. Uz interaktivnu radionicu koja je prvenstveno bila usmjerena na osvještavanje značaja motiviranja, svoja su inspirativna pozitivna iskustva u smjeru važnosti edukacija sa sudionicima Konferencije podijelili norveški probacijski službenici, koji su u ožujku ove godine boravili na stručnom usavršavanju prema načelima tzv. „job shadowinga“ u Hrvatskoj, kao i hrvatski probacijski službenici koji su potom u travnju boravili u Norveškoj i Litvi.
Završno je Konferencija ocijenjena izuzetno korisnom i poticajnom, kako za daljnje unaprjeđivanje učinkovitosti rada probacijskih službi, tako i za nastavak suradnje na području probacije Hrvatske s Norveškom, ali i s Litvom i Slovenijom.




Održavanje konferencije financirano je sredstvima Norveškog financijskog mehanizma 2014. – 2021.