Stručni skup „Nove droge – novi izazovi“

  • Slika /slike/Projekti/Norveski financijski mehanizam/Jacanje-zastite-ljudskih-prava-i-javne-sigurnosti-kroz-unaprjedjenje-kapaciteta-probacijske-sluzbenovosti/Stručni skup „Nove droge – novi izazovi“ - 17 11 2023/slika1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U prostoru Ministarstva pravosuđa i uprave u Zagrebu ​17. studenoga 2023. godine realiziran je Stručni skup pod nazivom „Nove droge - novi izazovi“.

Na Stručnom skupu sudjelovalo je ukupno 59 sudionika, 40 neposredno i 19 online. Sudjelovali su koordinatori za problematiku ovisnosti iz probacijskih ureda, službenici iz Središnjeg ureda za probaciju i iz probacijskih ureda, te suradnici probacijske službe sa Županijskog suda u Velikoj Gorici, Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, iz Središnjeg ureda za zatvorski sustav, Kaznionice u Lepoglavi i Zatvora u Zagrebu, iz Zavoda za socijalni rad - Područni ured Donji grad, Obiteljskog centra Zagrebačke županije, Udruge za kreativni socijalni rad i Društva za socijalnu podršku.
U prijepodnevnom dijelu zanimljiva i korisna predavanja održale su tri predavačice, svaka sa stajališta institucije iz koje dolazi i posla koji obavlja.
Lara Ježić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Službe za suzbijanje zlouporabe droga, održala je predavanje pod naslovom „Nove psihoaktivne droge“, referirajući se između ostalog na razvoj tržišta i tržište, pojavnost i osnovne kemijske skupine novih psihoaktivnih tvari u EU i RH, EU Sustav ranog upozoravanja i recentnija javnozdravstvena upozorenja.
Ljubica Tomašek iz Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ održala je predavanje pod nazivom „Nove psihoaktivne tvari - podjela i pregled pojavnosti“, pri čemu je između ostalog govorila o cilju pojave novih psihoaktivnih tvari, njihovoj podjeli, pojavnosti i pojavnim oblicima, djelovanju te o mehanizmu kontrole novih psihoaktivnih tvari u Hrvatskoj.
Dr. Mirjana Orban  iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti održala je predavanje pod nazivom „Iskustva u radu s ovisnicima i nove droge“, u okviru kojeg je podijelila svoja osobna profesionalna iskustva neposrednog rada s ovisnicima o drogama.
U okviru rasprave svoja su iskustva podijelile i doc. dr. sc. Dijana Jerković sa Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i  Danijela Glogolja iz Udruge za kreativni socijalni rad.
U poslijepodnevnom dijelu Stručnog skupa realizirana je interaktivna radionica „Naša snaga - to smo mi!“, na kojoj su sudjelovali koordinatori za problematiku ovisnosti iz probacijskih ureda i službenici Središnjeg ureda za probaciju.
Svi službenici probacije, kao i suradnici probacijske službe, pridonijeli su dobrom profesionalnom i prijateljskom ozračju, a Stručni skup su ocijenili zanimljivim i korisnim, uz preporuku održavanja daljnjih stručnih događanja povezanih s ovom temom.
Stručni skup je realiziran u okviru projekta  „Unapređenje  zaštite ljudskih prava i javne sigurnosti kroz jačanje kapaciteta probacijske službe“, financiranog sredstvima Norveškog financijskog mehanizma.