Uzvratni studijski posjet norveških sudaca Upravi za zatvorski sustav i probaciju

Slika /slike/Projekti/Norveski financijski mehanizam/uzvratni posjet_slika1.JPG
2. i 3. listopada 2023. u okviru projekta “Jačanje zaštite ljudskih prava i javne sigurnosti kroz unaprjeđenje kapaciteta probacijske službe” financiranog iz Norveškog financijskog mehanizma u uzvratnom posjetu Republici Hrvatskoj boravilo je sedam sudaca Drugostupanjskog suda u Borgartingu iz Norveške.

Uz službenike Sektora za probaciju njihovi domaćini bili su Ivana Bilušić, sutkinja Županijskog suda u Velikoj Gorici, Marija Balenović, sutkinja Visokog kaznenog suda RH, Dijana Rizvić, predsjednica Odjela za mladež Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, Kornelija Kallay Blažeković, sutkinja Županijskog suda u Velikoj Gorici te Nikolina Pilja, zamjenica državnog odvjetnika. Sve nazočne uvodno je pozdravio p.o. ravnatelj Uprave za zatvorski sustav i probaciju Zvonimir Penić.

Tijekom studijskog posjeta norveška je delegacija imala priliku upoznati se sa funkcioniranjem hrvatskog pravosudnog sustava, sustavom sudskog mirenja u Hrvatskoj te specifičnostima postupanja u odnosu na maloljetnike. U okviru ovog posjeta Norveški suci posjetili su i Visoki kazneni sud RH gdje im je prezentiran njegov rad i tom ih je prilikom primio Predsjednik suda Željko Horvatović i zamjenica: Snježana Hrupek Šabijan.
 
Drugi dan posjete bio je posvećen maloljetnicima u hrvatskom pravosudnom sustavu kada je delegacija imala priliku o navedenoj temi slušati od relevantnih stručnjaka Odjela za mladež Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu, Pravnog fakulteta u Zagrebu i Vrhovnog suda RH. Prezentacije o maloljetnicima održane su hibridno u prostorijama Ministarstva pravosuđa i uprave te su zainteresirani suci iz cijele Hrvatske iste imali priliku pratiti preko Teamsa.

Studijska posjeta poslužila je jačanju veza između hrvatskog i norveškog sudstva i razmjeni iskustava  i dobre praske.