Probacijski službenici iz ureda u Splitu, Zagrebu i Dubrovniku su se tijekom rujna 2022. godine usavršavali u Probacijskim uredima u Dublinu, Republika Irska

Slika /slike/Zatvorski sustav/Centar za izobrazbu/Probacijski službenici tijekom rujna 2022 godine usavršavali u Probacijskim uredima u Dublinu/Croatian PO visit 2.jpg

Riječ je o aktivnosti koja se provodi u okviru projekta „Jačanje zaštite ljudskih prava i javne sigurnosti kroz unaprjeđenje kapaciteta probacijske službe“ čiji je nositelj Uprava za zatvorski sustav i probaciju, a koji se financira iz norveškog financijskog mehanizma 2014. – 2021. 

Tom prigodom ukupno pet probacijskih službenika imalo je priliku upoznati se s radom irske probacijske službe.
 
Tijekom boravka u Dublinu probacijski službenici su imali priliku posjetiti najstariji zatvor u Irskoj i upoznati se s probacijskom službom u zatvoru,  pravne osobe pri kojima osuđenici izvršavaju sankciju rada za opće dobro te stekli uvid u način izvršavanja te sankcije. Nadalje, posjetili su i Odjel za beskućnike pri Središnjem uredu za probaciju u Dublinu, jedan od probacijskih ureda u Dublinu kao i poseban sud za ovisnike o drogama. Tijekom tih posjeta probacijski službenici upoznati su s načinom rada probacijskih službenika u različitim vrstama posla, podjelom i ustrojstvom, načinom procjene osuđenika te tretmanskim programima koji se tamo provode. Sudjelovali su na pojedinačnim razgovorima s osuđenicima i na taj  način stekli direktan uvid u način rada irskih kolega. Također je upriličeno i sudjelovanje probacijskih službenika na predavanju o specifičnostima rada s Romima i „Travellerima“. 

Aktivnost na kojoj su sudjelovali probacijski službenici iz Hrvatske doprinosi širenju znanja i mogućnosti u okviru probacijske službe kako za svakog sudionika tako i za probacijsku službu općenito gdje primjeri dobre prakse druge države mogu doprinijeti razvoju probacijske službe države koja je ovakvu aktivnost provodila.