U Bratislavi održana Konferencija CEP-a o probaciji i restorativnoj pravdi kao alternativama pritvoru unutar europskog okvira

  • Slika /slike/Projekti/Norveski financijski mehanizam/Bratislava - od 23 do 25. svibnja 2023/Bratislava od 23 do 25 05 2023_slika4.jpeg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Od 23. i 25. svibnja 2023. CEP je zajedno s Ministarstvom pravosuđa Republike Slovačke organizirao Konferenciju o probaciji i restorativnoj pravdi kao alternativama pritvoru unutar europskog okvira.

Na konferenciji u Bratislavi, Slovačka, sudjelovalo je 48 sudionika iz 19 različitih europskih zemalja.

Konferencija je bila usmjerena na unaprjeđenje rehabilitacije počinitelja imajući u vidu strateške ciljeve kao što su prevencija kriminaliteta, smanjenje rizika od recidivizma, iznalaženje rješenja za probleme povezane s kriminalnim ponašanjem te osiguravanje odgovarajuće skrbi za žrtve.
Na konferenciji je sudjelovalo dvoje predstavnika Ministarstva pravosuđa i uprave čiji su troškovi sudjelovanja plaćeni iz projekta „Jačanje zaštite ljudskih prava i javne sigurnosti kroz unaprjeđenje kapaciteta probacijske službe“ koji se financira iz Norveškog financijskog mehanizma 2014.-2021.

Sudionici su imali priliku prisustvovati predavanjima okruglom stolu, sudjelovati na radionicama različite tematike od kojih jednu na temu „Probacija kao služba koja se konstantno razvija“ vodio načelnik Sektora za probaciju Goran Brkić,  te razmjenjivati iskustva tijekom pauza i društvenih događanja.

Zbog stalnih promjena u kaznenim politikama, tehnologiji i programima liječenja od iznimne je važnosti razmjena znanja i informacija među stručnjacima na ovom području kako bi što bolje odgovorili na izazove koji su pred nama.