Hrvatski probacijski službenici na stručnom usavršavanju u Latviji

Slika /slike/Probacija/Latvija od 25 do 29. travnja 2022/Latvija_25 do 29 04 2022_slika1.jpg

Hrvatski probacijski službenici od 25. do 29. travnja 2022. godine sudjelovali su na stručnom usavršavanju prema principima tzv. „Job shadowinga“ u probacijskim uredima u Latviji.

Probacijski službenici iz ureda Zagreb I i Zagreb II usavršavali su se u Probacijskim uredima u Latviji, u Rigi i Cēsisu
Riječ je o aktivnosti koja se provodi u okviru projekta „Jačanje zaštite ljudskih prava i javne sigurnosti kroz unaprjeđenje kapaciteta probacijske službe“ čiji je nositelj Uprava za zatvorski sustav i probaciju, a koji se financira iz Norveškog financijskog mehanizma 2014. – 2021.
Tijekom boravka u Latviji ukupno šest djelatnika Probacijskih ureda imalo je priliku upoznati se s radom latvijske probacijske službe. Prezentirane su ima sankcije koje latvijska probacija nadzire, sam način rada kao i posebni programi koje provode. Probacijski službenici imali su priliku vidjeti i sam direktan rad latvijskih probacijskih službenika u uredu i na terenu prilikom provođenja uvjetne osude, uvjetnog otpusta i elektronskog nadzora. Ono što je posebno zanimljivo u direktnom radu je da su imali mogućnost  osobno vidjeti kako funkcionira cijeli proces od zaprimanja presude kroz sustav, razgovora sa osuđenikom te terenskog obilaska u domu osuđenika.  Zajedno sa latvijskim kolegama obišli su i par pravnih osoba gdje je izvršen nadzor nad osuđenicima koji izvršavaju rad za opće dobro.
Sudjelovanje u ovakvom obliku usavršavanja omogućuje direktnu razmjenu iskustva te otvara mogućnost za nove ideje te unapređenje same probacijske službe.