Novosti

„Job shadowing“ hrvatskih probacijskih službenika u Sloveniji
Hrvatski probacijski službenici sudjelovali su u „job shadowingu“ u probacijskim uredima u Sloveniji, od 9. do 12. travnja 2024. godine.
Završeni radovi na uređenju Probacijskog ureda Požega
3. travnja 2024. godine preuzeti su izvršeni radovi na uređenju Probacijskg ureda Požega te je tom prigodom postavljena i natpisna ploča Norveškog financijskog mehanizma. 
Završna konferencija projekta
Završna konferencija s predstavljanjem rezultata projekta pod nazivom „Jačanje ljudskih prava i javne sigurnosti kroz unaprjeđenje kapaciteta probacijske službe“, financiranog iz Norveškog financijskog mehanizma, održana je 5. ožujka 2024. godine u hotelu International u Zagrebu.
Uređenje Probacijskog ureda Zagreb II
U Probacijskom uredu Zagreb II u tijeku su radovi na uređenju prostora koji se izvode u okviru  projekta „Jačanje zaštite ljudskih prava i javne sigurnosti kroz unaprjeđenje kapaciteta probacijske službe“ financiranog iz Norveškog financijskg mehanizam 2014. - 2021.
Završeni radovi na uređenju Probacijskog ureda Sisak
22. studenog 2023. godine, povodom završetka radova na uređenju Probacijskog ureda Sisak, p.o. ravnatelj Uprave za zatvorski sustav i probaciju Zvonimir Penić obišao je Ured  te pregledao izvedene radove. 
Stručni skup „Nove droge – novi izazovi“
U prostoru Ministarstva pravosuđa i uprave u Zagrebu ​17. studenoga 2023. godine realiziran je Stručni skup pod nazivom „Nove droge - novi izazovi“.
Edukacija Tima za psihološke krizne intervencije
U okviru Uprave za zatvorski sustav i probaciju djeluje Tim za psihološke krizne intervencije sastavljen od službenika Uprave za zatvorski sustav i probaciju. 
Konferencija „Međuresorna suradnja, mentalno zdravlje i moderne tehnologije – izazovi moderne probacijske službe"
U organizaciji Ministarstva pravosuđa i uprave i Norveške uprave za izvršavanje sankcija u Opatiji se od 4. do 5. listopada održava međunarodna konferencija „Međuresorna suradnja, mentalno zdravlje i moderne tehnologije – izazovi moderne probacijske službe“.
Završeni radovi na uređenju Probacijskog ureda Bjelovar
Tijekom mjeseca lipnja i srpnja 2023. godine izvedeni su radovi na uređenju prostora Probacijskog ureda Bjelovar.
U Bratislavi održana Konferencija CEP-a o probaciji i restorativnoj pravdi kao alternativama pritvoru unutar europskog okvira
Od 23. i 25. svibnja 2023. CEP je zajedno s Ministarstvom pravosuđa Republike Slovačke organizirao Konferenciju o probaciji i restorativnoj pravdi kao alternativama pritvoru unutar europskog okvira.
Team Building Središnjih ureda zatvorskog i probacijskog sustava
Team Building Središnjih ureda zatvorskog i probacijskog sustava realiziran je 12. svibnja 2023. godine.
Održana je druga radionica „Razmjena iskustava i primjeri dobre prakse u suradnji s probacijskom službom“
U prostorijama Ministarstva pravosuđa i uprave 4. svibnja 2023. godine održana je druga po redu regionalna radionica za suce općinskih sudova i općinsko državno odvjetništvo u organizaciji Sektora  za probaciju. 
Otvoren novouređeni Probacijski ured Rijeka
Zamjenica Veleposlanika Kraljevine Norveške Latif Homma i p.o. ravnatelj Uprave za zatvorski sustav i probaciju Zvonimir Penić 30. travnja 2023. godine otvorili su u Rijeci novouređeni Probacijski ured Rijeka. 
Edukacija o primjeni elektroničkog nadzora u različitim fazama kaznenog postupka
Ministarstvo pravosuđa i uprave organiziralo je 12. i 13. travnja edukaciju o primjeni elektroničkog nadzora u različitim fazama kaznenog postupka. 
Radionica „Razmjena iskustava i primjeri dobre prakse u suradnji s probacijskom službom“
U prostorijama Ministarstva pravosuđa i uprave 27. ožujka 2023. održana je prva regionalna radionica „Razmjena iskustava i primjeri dobre prakse u suradnji s probacijskom službom“ za suce općinskih sudova i općinsko državno odvjetništvo zagrebačkog područja.
Studijska posjeta hrvatskih sudaca i državnih odvjetnika Norveškoj zatvorskoj i probacijskoj službi, KDI (Kriminalomsorgen)
Hrvatska delegacija od deset sudaca, državnih odvjetnika i predstavnika Uprave za zatvorski sustav i probaciju sudjelovala je od 20. do 24. ožujka 2023. na studijskoj posjeti Norveškoj zatvorskoj i probacijskoj službi. 
Regionalni sastanci probacijskih službenika
U okviru projekta  „Unapređenje  zaštite ljudskih prava i javne sigurnosti kroz jačanje kapaciteta probacijske službe“, financiranog sredstvima Norveškog financijskog mehanizma dana 21. ožujka 2023. godine održan je drugi Regionalni sastanak probacijskih službenika u Splitu.
Stručni posjet norveškom probacijskom uredu i edukacija 4 službenika iz Hrvatske vezano uz primjenu elektroničkog nadzora
Službenici Uprave za zatvorski sustav i probaciju su u razdoblju od 6. do 9. ožujka 2023. godine sudjelovali na edukaciji vezanoj uz primjenu elektroničkog nadzora u Probacijskom uredu u Kristiansandu,  Kraljevina Norveška.
Hrvatski probacijski službenici na stručnom usavršavanju u Portugalu
Hrvatski probacijski službenici sudjelovali su na stručnom usavršavanju prema principima tzv. „job shadowinga“ u probacijskim uredima u Portugalu, od 21. do 25. studenog 2022. godine.
Predstavljanje Pilot projekta Roma mentora u Rumunjskoj
23. i 24. studenog 2022. službenice Ministarstva pravosuđa i uprave, Sektora za probaciju Vesna Zelić Ferenčić i Martina Rakić sudjelovale su u Bukureštu, Rumunjska; u međuresornoj radionici  koju su organizirali EuroPris i CEP.  
Hrvatski probacijski službenici na stručnom usavršavanju u Nizozemskoj
Hrvatski probacijski službenici  te probacijski službenici iz Norveške od 7. do 11. studenoga 2022. godine sudjelovali su na stručnom usavršavanju prema principima tzv. „job shadowinga“ u probacijskim uredima u Nizozemskoj, u Maastrichtu i Groningenu.
Završeni radovi na uređenju probacijskog ureda Osijek
Zamjenica Veleposlanika Norveške, gospođa Latif Homma 8.  studenoga 2022. godine posjetila je Probacijski ured Osijek u kojem su izvršeni građevinski radovi adaptacije dijela Ureda.  
Probacijski službenici iz ureda u Splitu, Zagrebu i Dubrovniku su se tijekom rujna 2022. godine usavršavali u Probacijskim uredima u Dublinu, Republika Irska
Riječ je o aktivnosti koja se provodi u okviru projekta „Jačanje zaštite ljudskih prava i javne sigurnosti kroz unaprjeđenje kapaciteta probacijske službe“ čiji je nositelj Uprava za zatvorski sustav i probaciju, a koji se financira iz norveškog financijskog mehanizma 2014. – 2021. 
Započeta provedba Tečaja samoobrane za službenike probacijskog i zatvorskog sustava
U okviru projekta „Jačanje zaštite ljudskih prava i javne sigurnosti kroz unapređenje kapaciteta probacijske službe“, aktivnost „Suradnja zatvorskog i probacijskog sustava“, s danom 6. 10. 2022. započela je provedba Tečaja samoobrane za službenike probacijskog i zatvorskog sustava. 
12. Europska konferencija o elektroničkom nadzoru
U razdoblju od 23. do 25. svibnja 2022. godine u Helsinkiju, Finska, u organizaciji Europskog udruženja za probaciju (CEP) održana je 12. Europska konferencija o elektroničkom nadzoru  „Elektronički nadzor i probacija: simbiotski odnos“. 
Hrvatski probacijski službenici na stručnom usavršavanju u Latviji
Hrvatski probacijski službenici od 25. do 29. travnja 2022. godine sudjelovali su na stručnom usavršavanju prema principima tzv. „Job shadowinga“ u probacijskim uredima u Latviji.
Konferencija „Izazovi, dvojbe i primjeri najboljih praksi u radu s osobama pod nadzorom probacije“
U okviru Projekta „Jačanje zaštite ljudskih prava i javne sigurnosti kroz unaprjeđenje kapaciteta probacijske službe“, financiranog iz Norveškog financijskog mehanizma 2014. – 2021., u Zadru je u razdoblju od 2. do 4. svibnja realizirana Konferencija pod naslovom „Izazovi, dvojbe i primjeri najboljih praksi u radu s osobama pod nadzorom probacije“.
Zamjena stolarije u Probacijskom uredu Osijek
U okviru projekta „Jačanje zaštite ljudskih prava i javne sigurnosti kroz unapređenje kapaciteta probacijske službe“ koji se financira sredstvima Norveškog financijskog mehanizma 2014-2021. u Probacijskom uredu Osijek započeli su radovi na zamjeni kompletne dotrajale stolarije.
Pilot projekt Roma mentori
Ministarstvo pravosuđa i uprave u okviru projekta „Unapređenje zaštite ljudskih prava i javne sigurnosti kroz jačanje kapaciteta probacijske službe“ započinje provoditi Pilot projekt Roma mentori.
Završena edukacija za Roma mentore
U okviru projekta „Jačanje zaštite ljudskih prava i javne sigurnosti kroz poboljšanje kapaciteta probacijske službe“ koji se financira sredstvima iz Norveškog financijskog mehanizma, 7. listopada 2021. je završena edukacija 6 pripadnika Romske nacionalne manjine za ROMA MENTORE.
Primopredaja vozila probacijskim uredima
Nabavljena su četiri vozila za potrebe dva novootvorena probacijska ureda (Vukovar i Gospić), Središnjeg ured za probaciju te Službe za elektronički nadzor 
 
Ugradnja video nadzora u probacijske urede
U okviru projekta „Jačanje zaštite ljudskih prava i javne sigurnosti kroz unaprjeđenje kapaciteta probacijske službe“ koji se sufinancira iz Norveškog financijskog mehanizma 2014. – 2021. u probacijske urede ugrađeni su sustavi video nadzora. 
Norveški i latvijski probacijski službenici na stručnom usavršavanju u Hrvatskoj
Službenici probacijskih službi Norveške i Latvije od 21. do 25. ožujka sudjelovali su na stručnom usavršavanju prema principima tzv. „job shadowinga“ u probacijskim uredima u Zagrebu, Rijeci i Splitu.